Bebe ve çocuk giyim sektörünün kalbi Vişne Caddesi’ni ekonomik sıkıntılar vurdu. Türkiye’nin sektördeki ihracatının yüzde 85’ini karşılayan Vişne Caddesi’nin esnafı Suriyelilerden dolayı şikayetçi. Arap müşterilerinin bir çoğunun Suriyelilerin dükkanlarından alışveriş yaptığını ifade eden esnaf Hakan Ayvaz, “Esnaf çareyi dükkanını kapatmakta buluyor. Geçinmekte güçlük çekiyor ayakta kalmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. enbursa.com ekibi olarak Vişne Caddesi’nin son durumu ile ilgili özel çalışma yaptık. Tüm detaylarıyla 3 gün sürecek olan yazı dizimiz Bursa’daki ticaret sektörünün sosyo-ekonomik gerçeğini gözler önüne serdi. İşte o yazı dizisi…
Haber: Ebru TAŞDEMİR / Ercan ÇALIŞIR
Kamera: Fırat YILDIRIM / Günay AKGÜL
1. BÖLÜM – VİŞNE CADDESİ’NDE BÜYÜK DÖNÜŞÜM
Bebe ve çocuk giyim sektörünün kalbi yıllar boyu Vişne Caddesi’nde attı. Pandemi dönemiyle birlikte çok sayıda sektör ekonomik sıkıntılar yaşarken bebe ve çocuk giyim sektörü de bu anlamda nasibini almıştı.
Türkiye’nin bebe ve çocuk sektöründeki ihracatının yüzde 85’ini karşılayan Vişne Caddesi esnafı geçinmekte, dükkan kiralarını ödemekte ve iş yapmakta güçlük çekiyor.
Birçok esnaf dükkanını kapatırken caddede bulunan diğer esnaflar ise kapatılan dükkanların yerine gelen Suriyeli satıcılardan şikayetçi.
Arap müşterilerinin birçoğunun Suriyeli satıcıları tercih ettiğini ifade eden cadde esnafı, Suriyelilerin aynı ürünleri daha düşük fiyatlara sattığını öte yandan mevcut esnafı gelen yabancı müşterilere karşı kötülediğini dile getirdi.
Sultan Toptan sahibi Hakan Ayvaz, Türkiye’nin bebe çocuk konfeksiyonunun kalbi olan Vişne Caddesi’nin eski rağbetini kaybettiğinin altını çizdi.
‘ESNAF ÇAREYİ DÜKKAN KAPATMAKTA BULUYOR’
Suriyeli dükkan sahiplerinin mevcut Arap müşterilerini ellerinden aldıklarını ifade eden Ayvaz, enbursa.com mikrofonuna dert yandı.
Ayvaz, “Vişne Caddesi’nde yaklaşık yarı yarıya bir düşüş var. Kiralar tam tersine iki kat arttı. Zaten caddenin başından bir giriyorsunuz sonuna kadar cadde üzerine 20-25 tane kiralık dükkan var. Yani çoğu firma kapatmaya başladı dükkanlarını. Çünkü giderler iki katı arttı, gelirler pandemiden sonra özellikle yarı yarıya düştü. O yüzden genel olarak esnaf arkadaşlar baş edemiyorlar giderlerle çareyi kapatmakta buluyorlar. Başka işlere yöneliyorlar. Bizim de şu an kiramız yüksek gelirlerimiz az. Mücadele etmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
‘VİŞNE CADDESİ ESNAFI OLARAK ÇIKMAZIN İÇERİSİNDEYİZ’
Ev kiralarının yanı sıra dükkan kiralarındaki artışın Vişne Caddesi’ni olumsuz yönde etkilediğine vurgu yapan Ayvaz, “Ev kiralarında yüzde 25 gibi bir sınır koydular. Dükkan kiralarına herhangi bir sınır getirmediler. Dükkan sahipleri de genel olarak yüzde 100, yüzde 130 gibi artırımlara gittiler. Onlar da kendilerine göre haklılar, ‘Siz çıkarsanız başkası gelecek’ diyorlar. Biraz bizim esnafta da bir sıkıntı var. Kimisi iş yapamıyor, kimisi birbirinin kuyusunu kazıyor. Bir çıkmazın içindeyiz genel olarak Vişne Caddesi olarak” dedi.
‘SURİYELİLER YÜZÜNDEN ARAP MÜŞTERİLERİMİZİ KAYBETTİK’
Konuşmasını sürdüren Ayvaz, “Suriyeli arkadaşlar çok zaten bu bölgede. Vişne Caddesi’ni ayakta tutan iki genel müşteri portföyü var. Birisi Rusya tarafı, Kazakistan, Kırgızistan bir de Arap bölgesi var Irak, Katar gibi Arapların yaşadığı bölgeler. Suriyeliler dükkanları açmaya başladığından beri Araplar bizden alışveriş yapmamaya başladı. Genelde milliyetçilik yapıyorlar. Kendi dilini konuşan, kendi milletinden olan insanları tercih ediyorlar. Eskiden Arap bölgesine haftada 8-10 çuval mal gönderirken şimdi ayda 3-4 çuval zor gönderiyoruz. Çünkü Suriyelileri tercih ediyorlar. Buraya çok fazla Suriyeli dükkan açtı. Arap müşterilerimizin çoğunu kaybettik. Üçte bir diyebilirim, 3 tane Türk dükkan varsa bir tanesi Suriyelilerin dükkanı” diye konuştu.
‘AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ’
Vişne Caddesi esnafının geçinmekte ve iş yapmakta güçlük çektiğini ifade eden Ayvaz umudunu yitirmeyeceğini dile getirdi. Ayvaz, “Vişne Caddesi için piyasanın şu an Arap bölgesinin yüzde 80’ine Suriyeliler hakim oldu. Biz de işte Rus bölgesi ve Afrika bölgesine daha çok gönderip, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Onların da Çin ekonomisine yöneldikleri hakkında duyumlarımız var müşterilerimiz. Çin’den alışveriş yaptıklarını söylüyorlar. Şu an bir de Çin’le mücadele etmek zorundayız. O yüzden zor bir süreçten geçiyor bebe çocuk sektörü, konfeksiyon sektörü. Önce Pandemi oldu, ‘işler açılacak’ dedik. Sonra Rusya-Ukrayna savaşı başladı, bir durgunluk yaşadık. ‘Savaş soğuyunca işler açılacak’ dedik. Araya Kurban Bayramı girdi. ‘Bayramdan sonra’ dedik ama şimdi de tam sezon geçişindeyiz. Bizim iş alanımız hakkında konuşursak müşteri kışlık alamıyor mevsimi gelmeden, yazlık alamıyor. Alsa satacak kadar vakti kalmadı. İnşallah sezon geçişi de bittikten sonra işlerimiz açılacak diyoruz” dedi. ▀
Yorum bırak