Bursa’da engeller kalkıyor! 5 bin dezavantajlı genç topluma kazandırılıyor

Bursa merkezli Küresel Girişimci Engelliler Derneği, bu yıl üçüncü AB projesine finansman almaya hak kazandı. 5 bin dezavantajlı gencin topluma kazandırılması hedefiyle hazırlanarak kabul edilen projenin lansmanı Merinospark Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşti.

Haber: Ercan Çalışır

Bursa’da engeller kalkıyor. Önceki yıllarda yerel çapta faaliyetler düzenleyen Küresel Girişimci Engelliler Derneği’nin, bu yıl üç adet projesi AB tarafından finanse edilecek. İlk etapta 20-30 yaş arası 15 dezavantajlı birey, engellilik alanında eğitici eğitimine tabii tutulacak. 12 ay sürecek projenin sonunda 5 bin dezavantajlı 14-25 yaş arası genç topluma kazandırılacak.

Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Kent Konseyi ve STK’ların hazır bulunduğu Merinospark Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen kahvaltılı basın lansmanında konuşan Küresel Girişimci Engelliler Derneği Başkanı Özgür Fehmi Havados, “Küresel Girişimci Engelliler Derneği 2013 yılından, toplum içerisindeki sorunlara çözüm üretebilen, kendine güvenen, girişimci ve duyarlı bir toplum oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. Bu amacımız doğrultusunda toplum içerisindeki tüm dezavantajlı bireylerin, toplumsal yaşama dahil olması için kültür sanat, spor, istihdam, hak savunuculuğu. insan haklarının korunması ve sosyal girişimcilik alanlarında faaliyetler göstermek üzere ulusal ve uluslararası projeler hayata geçirmekteyiz” diye konuştu.

“TOPLUMUN HER KESİMİ EŞİT VE AYNI HAKLARA KAVUŞMALI”

Havados, “Faaliyetlerimiz kapsamında, 2014 yılında KEN-YAP Engelli Araçları Tamir Bakım atölyesi hayata geçirildi. 20 Engelli bireye kendi araçlarının tamir ve bakımlarını gerçekleştirmek üzere eğitimler verilmek üzere bir atölye kuruldu 6 ay süren eğitimler sonunda kursiyerler mezun edildi ve kurulan atölye sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesine devredildi. İlk projemizin ardından, Farkı Ben Tasarlarım, Engellilerin Sağlık ve Rehabilitasyon Haklarına Erişimi ve Sporun Durdurulamaz gücü projeleri faaliyetlerimize devam ettik. Gelişmiş bir toplumun oluşması, toplumun her kesiminin eşit ve aynı haklara kavuşması ile oluşmaktadır. Eşit haklara sahip olan toplumlarda, birbirlerine saygı, özgüven, toplumsal bütünlük, sağlam gelecek oluşmaktadır. Türk toplumunun, Avrupa Düzeyinde kalitesinin oluşturulması için dezavantajlı bireylerin de toplum içerisinde varlıklarının kabul edilmiş olduğunu görmekle bir nebze daha mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

ENGELLİ GENÇLERİN ENGELLİ EĞİTİMİ SAĞLANMASI ÇALIŞMASI

Proje hakkında bilgi veren Havaois, “Küresel Girişimci Engelliler Derneği tarafindan bu amaç doğrultusunda kurgulanan, Türkiye Ulusal Ajansı destekleriyle hayata geçirilen “Gençlerin Engelli Farkındalığının Arttırılması Projesi” 21/05/25023 tarihi itibariyle faaliyetlerine başlamıştır. 12 ay sürecek proje kapsamında, 20-30 yaş arası 15 dezavantajlı bireye engellilik alanında eğitici eğitimi verilecektir. Eğitim alan dezavantajlı bireyler; Bakış açılarının geliştirilmesi, Sosyal çevreye duyarlı ve bütünleşik bakış açısıyla dahil olmaları, Akranlan ile doğru iletişim kurabilmeleri, Engelli hakları savunuculuğu, AB vatandaşlığı ve Avrupalı Dezavantajlı Bireylerin Hakları hakkında bilgi sahibi olunması, Engelli Bireyleri Sosyal Hayata Dahil Etme ve Engelli Bireye ve Ailelerine Yaklaşım Yöntemleri” diye belirtti

“PROJEMİZİN TÜM TOPLUMA FAYDALI OLMASINI DİLİYORUZ”

Projenin dezavantajlı gruplara oluşturacağı faydalardan bahseden Havados, “Sunum oluşturma, yöntem geliştirme ve topluluk önünde konuşma. Web 2.0 araçları kullanma konularında donanımlı hale getirilerek birer eğitmen olmaları sağlanacaktır.

 

Eğitici eğitimi alan bireylerden oluşturulacak ekiplerle ilimizde faaliyet gösteren kamu-özel eğitim kurumlarında ve gençlik merkezlerinde var olan 14-25 yaş arası 5000 gence seminer düzenlenecektir. Bu seminerler doğrultusunda gençlerde dezavantajlı bireyler için iletişimi iyileştirmek, dezavantajlı bireylerin haklarını ve bu haklara sosyal faydalarımı öğreterek Demokratik katılıma teşvik etmek, olası bir karar verici mekanizma da bulunduklarında yön verici olmalarını sağlamak, dezavantajlı bireylerin AB vatandaşlığı olması yönünde teşvik edilmesinin yöntemlerini öğretmek. Dezavantajlı bireyin toplum içerisinde var olması için, akranlarına kapsayıcı bakış açısı oluşturmak, Dezavantajlı bireylerin akademik ve kişisel gelişimleri için avantajlı bireylerinin de ailelerini teşvik edici bakış açısına sahip olmalarını sağlamak, amaçlarıyla farkındalık oluşturulacaktır” dedi.

12 AYDA 5000 DEZAVANTAJLI BİREYE ULAŞILACAK

Projenin ulaşacağı amacı açıklayan Havados, “Projemiz kapsamında kazanılacak bu donanımlarla, toplumun bakış açısı, hizmetlere erişimde fırsat eşitliklerine sahip olmama, istihdam edilmede özen gösterilmemesi ve sağduyuya sahip olunmaması gibi nedenlerden dolayı sosyal hayatın dışında kalmış engelli vatandaşların topluma dahil edilmesini, akran eğitimi yöntemleriyle, yaşıtları olan 14-25 yaş arası 5000 bireyin önyargılarının kırılarak, toplumun her kesimine eşit bakış açısına sahip olmalarımı sağlamayı, Gelişen bakış açılarıyla birlikte gelecekteki sahip oldukları iş kollarında dezavantajlı bireylere eşit fırsatlar sunmaları için zemin oluşturmak istiyoruz. Yerelden yola çıktığımız projede, ulusal olarak birden fazla topluluğa örnek ve faydalı olması ümit edilmektedir.

Projemizin tüm topluma faydalı çıktılarının görünmesini temenni ediyoruz. Proje kapsamında eğitici eğitimi almak isteyen dezavantajlı bireyleri ve farkındalık eğitimlerine okullarını dahil etmek isteyen eğitim kurumlarının yöneticilerinin iletişime geçmeleri bekliyoruz” ifadelerini kullandı.