Sirke sineği mücadelesine yönelik tuzaklar kuruldu

İhracatçı birliklerinin desteğiyle, sirke sineği ile mücadele için asılan tuzaklar sayesinde, meyvede verim doğal yöntemlerle artırılıyor.

Meyvelere zarar veren sirke sineği ile mücadele için tuzaklar kullanılıyor. Meyvede verimi doğal yöntemlerle artıran uygulamaya ilişkin Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Bursa’da üreticileri bilgilendirirken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği de Manisalı üreticiler için sirke sineği tuzaklarını teslim etti.

Meyve üretiminde özellikle de kiraz, çilek ahududu ve böğürtlen üretiminde zaman zaman görülen sirke sineği ile mücadele için hazırlıklar sürüyor.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte, Cumalıkızık’taki çiftçilere, sirke sineğini gözlemlemek amacıyla sirke sineği izleme kabı dağıttı. Dağıtım törenine, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, UYMSİB Başkanı Cafer Aşkar, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz ve Cumalıkızık’lı çiftçiler katıldı.

“Gıda rekabetinde geri kalmamamız lazım”

Programda konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, rekabetin yoğun olduğu dünyada kaliteli ve temiz ürünlerimizle mesafe kat edebileceğimizi ifade etti. Aygül şunları söyledi:

“Üretimlerimizi topluma sunarken, mümkün olduğunca sağlıklı ve zirai ilaçlardan temizlenmiş güvenli bir şekilde arz etme zorunluluğumuz ortada. Her alanda olduğu gibi gıdada da dünyada müthiş bir rekabet var. Bu rekabette geri kalmama adına kaliteli ve temiz ürün üretenler öne çıkacak.

Sirke sineği, özellikle de kiraz, çilek ahududu ve böğürtlende zaman zaman kayıplar oluşturmuştur. Bununla mücadele etmenin iki yöntemi var. Ya ilacı direk ağaçlara atacağız, ya da hiçbir kimyasal kullanmadan bu tip önlemlerle çözüm bulacağız. Biz bu ikinci yöntemi çok önemsiyoruz. Kaynaklarımızı da çeşitlendirebilirsek bunu Bursa’nın her tarafına yayma düşüncemiz var. Çünkü önümüzdeki süreçte kimyasal kalıntı bulunan ürünleri satmakta çok zorlanacağız. Temiz ürün üretmek pazar bulunması adına çok önemli.”

“Kimyasaldan arınmış ürünü pazarlamak daha kolay”

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünün, gıda ve tarımın vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğine vurgu yapan UYMSİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan da, zararlılarla mücadelede olabildiğince kimyasal ürünlerden uzak kalınması gerektiğini söyledi. Yazgan, “Pandemi süresince insanların en çok rağbet ettiği ürünler gıda maddeleri oldu. O sebeple çiftçilerimize önemli görevler düşüyor. Çok yoğun ve doğru çalışmak zorundayız. İklimle mücadele etmek zorundayız. Doğayla artık yaşamayı öğrenmeliyiz. Zararlılarla mücadele ederken sürekli ilaç atmak bizi doğru yere götürmüyor. Mutlaka satılabilir ürün üretmekle yükümlüyüz. O nedenle yapılan bu çalışma çok değerli. Çok basit bir kap sayesinde önemli bir zararlıyla büyük bir mücadele edebilme şansına sahipsiniz” diye konuştu.

Tuzaklar kuruldu

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz da meyve üretimi için ciddi zararları olan sirke sineği ile mücadele etmelerine yardımcı olan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve UYMSİB’e, üreticiler adına teşekkür etti. Dr. Kıymet Sena Savaş’ın sineklerin zararlarından, tuzakların kurulumu ve içeriğine dair yaptığı bilgilendirmenin ardından, tüm heyet tarlalara giderek, tuzak kurulumunu birlikte gerçekleştirdi.

Sirke sineğine tuzaklı önlem!

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği de, Ege Bölgesi’nde üretilen yaş meyve sebzelerin sirke sineğinden korunması için 1.000 adet sirke sineği tuzağı yaptırarak pilot uygulama olarak Manisa’daki üreticilere dağıtılmak üzere Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne teslim etti.

Sirke sineği zararlısının tüm yaş meyve sebzelerde etkili olduğuna işaret eden Birlik Başkanı Hayrettin Uçak, sirke sineğinden tüm yaş meyve sebzelerin korunması için Manisa’da pilot bir uygulama yapılacağını, uygulama sonuçlarına göre sirke sineği tuzaklarını tüm Ege Bölgesi’nde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Daha önce de Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele konusunda tuzak ve plastik torba desteğinde bulunduklarını ifade eden Uçak, “Yaş meyve sebze ihracatımızın sürekliliği için kaliteli ürün üretimi hayati öneme sahip. Üreticilerimize desteğimiz sürecek. Covid-19 sürecinde Manisa ve İzmirli üreticilerimize Ege İhracatçı Birlikleri olarak 120 bin maske dağıttık. Normalleşme sonrasında üretici bilgilendirme toplantılarımıza ve diğer desteklerimize devam edeceğiz” diye konuştu.

Ege’den yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatı 1 milyar dolara koşuyor

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ocak-Mayıs 2020 döneminde ihracatını yüzde 11’lik artışla 309 milyon dolardan 343 milyon dolara çıkardı. Covid-19’a rağmen taze meyve sebze ihracatı yüzde 51’lik artışla 59 milyon dolardan, 89 milyon dolara tırmandı. Meyve sebze mamulleri ihracatı ise yüzde 2’lik artışla 250 milyon dolardan 254 milyon dolara yükseldi.

Taze meyve sebze ihracatında; domates, mandalina ve çilek ilk üç ürün olurken, en fazla ihracat yapılan ülkeler; Rusya, Romanya ve Ukrayna olarak öne çıktı.

Meyve sebze mamulleri ihracatında; turşu, kuru domates ve meyve suyu talep görürken, Almanya, ABD ve İngiltere en fazla Türk meyve sebze mamulleri tercih eden ülkeler oldu.