Gürsu’da 8 okulda müdür yok! İlçeden eğitimciler neden kaçıyor?

Bursa’nın Gürsu İlçesi’nde son atamalarla birlikte 8 okulda müdür olmaması şehrin kent yaşamı ve konforu anlamında eksikliklerini göz önüne getiriyor. CHP Gürsu İlçe Başkanı Haşim Öztürk belediyenin günü kurtarır işler yaptığına değinerek, “Şehrin doğu yakasının yaşadığı sıkıntıların daha fazlasını Gürsu yaşıyor” dedi.

Haber:  ENBURSA/Ercan Çalışır

Eğitimciler için cazip yaşam alanı olarak ilk tercihler arasında yer alan Bursa’da merkez ilçe olmasına rağmen Gürsu’da özellikle tercih edilmemek ya da basamak olarak kullanılarak şehrin diğer ilçelerine geçiş yapmak adet haline geldi.

Kişi başına düşen yeşil alan sıralamasında son sırada bulunan Gürsu’da okullar müdürsüz kaldı. Bu durumun nedenlerini ilçenin siyasilerine ve eğitimci sendikalarına sorduk.

“GÜRSU’DA 8 OKULDA MÜDÜR BULUNMUYOR”

CHP Gürsu İlçe Başkanı Haşim Öztürk, “İlçemizde 8 okulda müdür bulunmuyor. Bunların 4’ünde rotasyon yani 8 yılını doldurmuş müdürlerin yer değişimi zorunluluğundan kaynaklı, bir okul müdürümüz intihar etti. Diğer 3 okulda mücbir sebeplerden ilçede ya da okulda barınamamış müdürlerden oluşuyor” dedi.

“SINIF KAPASİTESİ 45-50 ÖĞRENCİ ÖĞRETMENLER İLÇEDEN KAÇIYOR”

Eğitim Vadisi diye adlandırılan bir bölgede kaba inşaatı bitme aşamasına gelen okulların yükseldiğine işaret eden Öztürk bu okulların bu seneye yetişmesinin zor olduğunu ve nüfus artış hızına bakıldığında da yine yetersiz kalabileceğini belirterek, “İlçemizde 19 okul bulunuyor. Aslında nüfus baz alındığında en az 50 okul olması gerekiyor. Gürsu’da sınıf kapasiteleri 45-55 öğrenciden oluşuyor. Okul öğretmenlerin eksik olması ve ilçemizin tercih edilmemesinin en büyük etkenlerinden birisi bu oluyor. Kestel, Yıldırım gibi civar ilçelerde maksimum 35 kapasiteye ders vermek varken Gürsu’da öğretmenlik yapmak zorlaşıyor. Geçenlerde bir öğretmen bana, ‘Kestel’e kaçtım’ dedi diye konuştu.

“YEŞİL ALAN EKSİKLİĞİ, SOSYAL DONATI, BELEDİYENİN GÜNÜ KURTARIR İŞLER YAPMASI…”

Öğretmenlerin Gürsu’da kalmamasının bir sürü etkeni olduğunun altını çizen Öztürk, “Bunlardan bazıları da kent yaşamı anlamında, kişi başına düşen yeşil alan oranı, sosyal donatı alanlarının neredeyse yok oluşu, bir akşam çayına dahi ilçe dışına çıkıyor olması, ailelerin vakit geçirecek yer anlamında zorluk çekmesi, belediyenin sudan ucuz, günü kurtarır faaliyetlerle işleri geçiştirme çabaları gibi sıralayabiliriz” diye belirtti.

“GÜRSU’DA KURUMSAL İŞLETMELERİN TEK ŞUBESİ YOK”

Kültürel anlamda son 2 yılda birtakım çalışmalar olduğuna değinen Öztürk, “Bunlar birkaç kişilik gençten oluşan müzik dinletisi gibi Bursa’dan gelenleri mahalle mahalle dolaştırma gibi şekillerde oluyor. Onun haricinde sanatsal bir etkinlik yok. Gürsu’da kurumsal anlamda tek işletmenin şubesi yok. Hastane sorunu var. Aslında Gürsu bir sorunlar yumağı” şeklinde konuştu.

“KAÇAK YAPILAŞMA VE DAR MAHALLELER…”

Şehrin doğu yakasında benzer sorunlar olduğuna işaret eden Öztürk sözlerini şöyle tamamladı:
“1 milyonluk insan popülasyonunun yaşadığı şehrin doğu bölgesinde tamamında benzer sorunlar olsa da merkez ilçe fakat arada sıkışmış bir ilçe olarak dar mahalleler, özellikle Yenidoğan Mahallesi gibi kaçak yapılaşmanın neden olduğu çarpık yapılaşma sorunu var.

Tüm bu nedenler öğretmenlerin hasılı insanların Gürsu’da yaşamak istememesine etkenlerdir. Kent yaşamına değineceğimiz bir deklarasyonu da yakın zamanda yayınlacağız.”

 

“DERSLİK YETERSİZLİĞİ, SINIF MEVCUDU KALABALIĞI, SOSYAL YAŞAM ALANI EKSİKLİĞİ…”

Memur-sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-sen 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar, “Yeniden görevlendirmede Gürsu’da bazı okullarda müdürlük makamı boş kalmış, geçtiğimiz günlerde ilk atamalar oldu. O vakit dolacaktır diye düşünüyorum. Atama olana dek görevi müdür yardımcıları vekaleten yürütür. Okulların boş kalmasının nedenleri arasında kuvvetle muhtemel, derslik yetersizliği, sınıf mevcudu kalabalığı, ilçede sosyal yaşam alanı eksikliği gibi sorunlar olabilir” ifadelerini kullandı.