Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Tarımsal Destekler Bilgilendirme Paneli’ ile Bursa tarımı konuşuldu.
Haber: Ebru Taşdemir
Kamera: Fırat Yıldırım
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği ‘Tarımsal Destekler Bilgilendirme Paneli’ tarımda verimin artırılması hedefiyle sektör temsilcilerinin katılımıyla Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu’nda gerçekleştiriliyor.
Moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım ve Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Vural’ın gerçekleştirdiği tarım panelinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç ile Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş (TARSİM) Bursa Bölge Müdürü Mustafa Değer panelist olarak yer aldı.
Programa Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ile sektör temsilcileri, iş insanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Panelde, sektör temsilcilerine tarımsal kredi, hibe destekleri, doğru tarım uygulamaları ve tarım sigortaları konuları hakkında sunumlar yapılırken program soru-cevap ile sonlandırılacak.
Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül Bursa’nın tarım hizmetlerinden bahsederek bu anlamda desteklerinden ötürü Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Aygül’ün konuşması şu şekilde;
“Sahada sürekli aktif olarak birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın yanında bu çalışmaların böyle bir programda iyi bir sonuca ulaştırılması ve destek veren çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi de önem arz ediyor. Bursamız tarihten beri çok önemli bir tarım yönünden, sanayi yönünden, hem kültür ve turizm yönünden çok geniş bir güce sahip. Bu nedenle Bursa’nın diğer sektörlerinde olduğu gibi ülkemizin mutfağından dördüncü büyük şehri Bursa ama tarımsal konularda da tarımsal üretim konusunda da Türkiye’nin hayırlı şehirlerinden esas toplam tarım alanlarına baktığımız zaman biz otuz dördüncü sıradayız. Türkiye’de tarım arazisi varlığı bakımından otuz dördüncü sıradayız.”
‘TÜRKİYE’DE TARIM ARAZİSİ VARLIĞINDA 32. SIRADAYIZ’
Konuşmasına devam eden Aygül, “Oldukça verimli bir kamusal üretimimiz var. O sebepten dolayı da burada özellikle çiftçilerimizin kooperatif ve birliklerimizin ve buna destek olan Büyükşehir Belediyemiz ve diğer tarım kuruluşlarımızın çok önemli desteği var. Bursa çiftçisine projeli işlerin dışında üretim yaptığından dolayı 3 milyarın üzerinde bizim yine destekler kurulu üzerinden yine çiftçilerimize ulaştırılıyor. Bu arada önemli yatırımlar ve destekler var. Üreticilerimize ciddi manada destekler vermekteyiz. Bugüne kadar 200’e yakın tesis ve tüm tesisleri de 3 bine yakın insan istihdam edilmektedir. Onun için Bursa’nın bu hale gelmesinde kurumlar nasıl işbirliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın yaklaşımını ve bakanlığımızın desteklerinin çok büyük katkısı var” ifadelerini kullandı.
‘BURSA’DA ÇİFTÇİMİZ TARİHİNİN EN İYİ GELİRİNİ ELDE ETTİ’
Konuşmasını sürdüren Aygül, “Bunlarla birlikte bu büyüme sürecimiz inşallah daha da devam edecektir. Yine şunu da söylemek gerekir ki pandemi döneminde Bursa’daki çiftçi sayımız, arazimiz ciddi manada artış gösterdi. Son iki yılda şunu da rahatça söyleyebiliriz ki Bursa’da çiftçimiz tarihinin en iyi gelirini elde etmeye başladı. Fakat Bakanlığımızın, çiftçilerimizin dışarıya karşı ezilmesini önleyici yaklaşımlar da burada çok önemli etkin gösterildi” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarımın Bursa’daki karşılığından bahsederek yapılması gerekenlere değindi;
Aktaş, “Dünyada müthiş bir tarımla alakalı potansiyel var. Meşhur son pandemi süreci bize gösterdi ki gerçekten tarım olmazsa olmaz. Her şeyi bırakırız ama yeme içme konusunu asla ihmal edemeyiz. Bu ürünün hasadını kayıtsız bir şekilde yapmak, verimli bir şekilde yapmak da bu ürünü ambalajlamak, paketlemekle, nakletmekle, tasarlamakla satış sonrasında hizmetini vermek bütün aşamaları baştan aşamalı değişir. İyi niyetle, gayretle yapılmış, bugüne kadar çalışmalar var. Zaten her sene de artan bir trendimiz var açıkçası. Destek olarak yapabileceğimiz çok şey var. Biz babalarımızdan böyle gördük dernekten ziyade gerçekten daha büyük ölçekli ve daha bilimsel verilerle, daha bilimsel biz bu işleri yapmak, üretmek, pazarlamak, ambalajlamak, sevk etmek, satmak ve devamını getirmek zorundayız açıkçası. Bu da tabii kıymetli hocalarımızın bu konuyla alakalı uzmanların vereceği bilgiler çok daha kıymetli, değerli” ifadelerini kullandı.
‘TARIM İHRACATINDA HER SENE RAKAMLAR YÜKSELİYOR’
Konuşmasını sürdüren Aktaş, “Kentimizde her şey dört dörtlük değil ama düne göre çok daha iyiyiz. Dolayısıyla elde ettiğimiz karlarla da bizim tarımı finanse etmek tarımı desteklemek, tarımla alakalı birlikteliği sağlamak gibi bir hedefimiz ve hayalimiz var. Yanlış anlaşılmasın ama ben yani herkese böyle azar azar dağıtalım değil her alanda, tarımla alakalı değer katacak projelere, konulara, kişilere çok daha fazla destek verelim. Ben A partili olmuş, B partili olmuş, A ilçesinde durmuş, B ilçesi sığınmış, vallahi çözüm değil. Mesele daha iyi şeyler edinmek. Tarım ihracatıyla alakalı her sene rakamlarımız yükseliyor müdür bey. Evet bu sene yüzde 29 artmış. İnşallah el birliğiyle bunları başarabileceğimizi düşünüyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Emeğinize, yüreğinize sağlık” şeklinde konuştu.
Aktaş konuşmasının ardından panelistlere plaketlerini takdim etti. Program panelistlerin sunumları ile devam etti.
Yorum bırak